ΕΦΕΤΕΙΟ Σ.Π.Φ. – Τσάκαλος Χρήστος – Δολοφόνοι με στολή
” Απόσπασμα από την δήλωση του μέλους της ΣΠΦ Χ.Τσάκαλου στην συνεδρίαση του Εφετείου στις 18 Νοεμβρίου κατά την οποία προσήλθε και εξετάστηκε ως μάρτυρας ο πρώην υφυπουργός για ζητήματα δημόσιας τάξης Π.Χηνοφώτης για να καταθέσει για την έκρηξη βόμβας στο σπίτι του από την ΣΠΦ το 2009.”
Η επιλογή της Σ.Π.Φ. να χτυπήσει τον Π. Χηνοφώτη ήταν αποτέλεσμα της απόφασης να χτυπηθεί ο υπουργός της αστυνομίας.
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβρη του 2008 είχε εκτελεστεί ο 15χρονος Α.Γρηγορόπουλος από το μπάτσο Κορκονέα στα Εξάρχεια.
Δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένας ακόμη νεκρός στην μακριά λίστα θανάτου απ΄την αστυνομία. Μία λίστα νεκρών, που δε σταμάτησαν σε κάποιο μπλόκο, φάνηκαν ύποπτοι ή απλά δεν μιλούσαν ελληνικά.
Οι ̋τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις̏ από αστυνομικούς, πάνω σε σώματα αγωνιστών, μικροπαραβατικών και μεταναστών, δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.
Άλλωστε, είχε φροντίσει να τους παρέχει άλλοθι ο προκάτοχος του Π. Χηνοφώτη, ο Βύρων Πολύδωρας, όταν είχε δηλώσει ̋οι αστυνομικοί, έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα̏, υπονοώντας ότι μπορούν να τραβήξουν όπλο.
Αυτό επικαλέστηκε κι ο Κορκονέας. Τη νύχτα της 6ης Δεκέμβρη που σκότωσε το 15χρονο Γρηγορόπουλο, κατέθεσε ότι είχε στρες και βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Διαχρονικά το ευαίσθητο νευρικό σύστημα των αστυνομικών, όπλισε το πιστόλι του Κορκονέα, άνοιξε το γκάζι στη μηχανή των μπάτσων της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όταν πάτησαν τη διαδηλώτρια Α. Κουτσούμπου στο Σύνταγμα και παρακίνησε το χέρι του ματατζή να χτύπησει με πυροσβεστήρα το κεφάλι του διαδηλωτή Καυκά στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, από το 2007 έως 2009 ήταν ο προιστάμενοςτου δολοφονικού μηχανισμού της αστυνομίας. Ως υπουργός της αστυνομίας, έχει προσωπική ευθύνη για τα εγκλήματα των ένστολων πραιτοριανών της εξουσίας.
Στις 7 Δεκεμβρίου, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου, Κυβερνητική Επιτροπή. Συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, υπουργοί, ο αντιστράτηγος Γράψας και ο Π. Χηνοφώτης. Κινούνται στην κατεύθυνση να θέσουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η βιτρίνα της δημοκρατίας, όταν προετοιμάζεται, να προχωρήσει σε φασιστικές πρακτικές. Παράλληλα, επίσημα ο στρατός τίθεται σε επιφυλακή.
Ο ακροδεξιός λαϊκιστής Καρατζαφέρης δηλώνει ότι ̋η κατάσταση επιτάσσει την εφαρμογή του άρθρου 11 του συντάγματος̏. Πρόκειται για το άρθρο που αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος προτείνει ̋να κληθεί ενδεχομένως ο στρατός να βάλει τάξη̏.
Μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικευμένης εξέγερσης, η εξουσία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τη ρητορική της δημοκρατικής ευγένειας και να καταφύγει στην αγένεια των πολυβόλων και των ερπυστριών.
Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός θα αναλάμβανε αστυνομικά καθήκοντα.
Το αστυνομικοστρατιωτικό σύμπλεγμα είναι το νέο ισχυρό δόγμα ασφαλείας του φρουρίου της Ευρωπαικής Ένωσης.
Στην Ιταλία και στη Γαλλία οι εικόνες στρατιωτών που περιπολούν με το χέρι στην σκανδάλη, σε κεντρικούς δρόμους, πλατείες και τουριστικά μέρη είναι συνηθισμένη. Στη Γερμανία, πριν λίγους μήνες αποφασίστηκε να γίνει κοινή άσκηση στρατού και αστυνομίας με σκοπό την ̋τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των Γερμανών πολιτών̏.
Τί κι αν αυτό θυμίζει χούντα, η προπαγάνδα της δημοκρατίας για την ασφάλεια και την τάξη των πολιτών, ξεγελάει τη μνήμη. Όμως, όπως έχει γραφτεί ̋όπου ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει̏.
Στην Ελλάδα το αστυνομικοστρατιωτικό σύμπλεγμα, δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή από τον Παναγιώτη Χηνοφώτη. Απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου των Η.Π.Α., μέλος της στρατιωτικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες το 1993 και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνδιάζει τη στρατιωτική εμπειρία με τη διοίκηση της αστυνομίας.
Στη δίκη της Σ.Π.Φ. για την απόπειρα απόδρασης, ο εισαγγελέας είχε αναφερθεί στον όρο ̋δημόσια τάξη̏, λέγοντας πως φοβίζει τους πολίτες καθώς παραπέμπει σε αυταρχικές εποχές. Για να καμουφλαριστεί, λοιπόν, η παρουσία ενός στρατιωτικού στη διοίκηση της αστυνομίας από πιθανούς συνειρμούς, στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συγχωνεύεται στο πιο εύηχο ̋υπουργείο εσωτερικών̏.
Φυσικά, η στρατιωτικοποίηση της καταστολής δεν αναστέλλεται. Ο στρατός είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό εχθρό, τους αναρχικούς, τους νεολαίους, τους αγωνιστές, τους διαδηλωτές.
Εκτός από την 6η Δεκέμβρη 2008, η επόμενη ημερομηνία, που ο στρατός θα λάβει εντολή να είναι σε επιφυλακή είναι η 5η Μάη του 2010, κατά τη διάρκεια μιας εκ των πολυπληθέστερων αντιμνημονιακών διαδηλώσεων.
Παράλληλα, ο στρατός εκπαιδεύεται σε αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής του πλήθους. Τάγματα από την 71η αερομεταφορούμενη Ταξιαρχία συμμετέχουν στην άσκηση Καλλίμαχος, στο Κιλκίς, στο στρατόπεδο Κορομηλά. Μια άσκηση προσομοίωσης μητροπολιτικών ταραχών, στην οποία οι επαγγελματίες οπλίτες έχουν εξοπλισμό των ΜΑΤ και αντιμετωπίζουν ̋εξαγριωμένους διαδηλωτές̏ τους οποίους υποδύονταν απλοί φαντάροι με πολιτικά. Για την καλύτερη προσομοίωση, είχε δοθεί εντολή στους φαντάρους να παραμείνουν αξύριστοι, ενώ αξιωματικοί του στρατού αναλαμβάνουν να πετούν βόμβες μολότωφ.
Επίσης στα πλαίσια της ίδιας άσκησης, οι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται και στην αντιμτώπιση ενεργειών του αντάρτικου πόλης, καθώς υπάρχει σενάριο κατά το οποίο ανατινάσσεται αυτοκίνητο βόμβα.
Η βόμα του τοποθέτησε η Σ.Π.Φ. στο σπίτι του Παναγιώτη Χηνοφώτη, ειχε διπλό μήνυμα.
Αφενός, ήταν μια επίθεση στον υπουργό της αστυνομίας, που επί των ημερών του δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλ. Γρηγορόπουλος. Αφετέρου, ήταν μία πρώτη απάντηση στην εφαρμογή του αστυνομικοστρατιωτικού συμπλέγματος στην ελληνική πραγματικότητα.
Ο Π. Χηνοφώτης στη κατάθεσή του επέμενε ότι ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το αξίωμα του υπουργού πέντε μήνες πριν τοποθετηθέι η βόμβα. Όμως οι ευθύνες όυτε συνταξιοδοτούνται , ούτε ξεχνιούνται.
Για κάθε δικαστή του κλείδωσε χιλιάδες χρόνια ελευθερίας από αντάρτες πόλης, για κάθε αστυνομικό που πυροβόλησε στο όνομα των νόμων, για κάθε πολιτικό που οι αποφάσεις του οδήγησαν στην κοινωνική γενοκτονία, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα υπάρχει πάντα ένας ανοιχτός λογαριασμός με την επαναστατική μνήμη… Κι ο καθένας συναντιέται με τις επιλογές του…
Leave a Reply