ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στις φυλακές Άττικα, οι φυλακές της Αμερικής ξαναβρίσκονται σε αναβρασμό. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι /ες συνδέουν τον αγώνα τους με τον αγώνα των φυλακών Άττικα και γι΄αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις συμβολικά από τις 9 Σεπτέμβρη 2016. 

 

Οι οργανωτές εκτιμούν, ότι έγκλειστοι 40 φυλακών σε τουλάχιστον 24 πολιτείες συμμετέχουν στην παναμερικάνικη απεργία των κρατουμένων ενάντια στην σκλαβιά. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει ακριβής εικόνα της έκτασης της απεργίας, γιατί η συνήθης πρακτική της διοίκησης των φυλακών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να “κλειδώνουν” τις φυλακές, δηλαδή να κλείνονται οι κρατούμενοι στα κελιά και να διακόπτονται οι επικοινωνίες με έξω. Επιπλέον, τα καθεστωτικά μέσα αποσιωπούν το γεγονός, με το να αποκρύπτουν τις φυλακές στις οποίες διεξάγεται ο αγώνας και το πόσο επιτυχής είναι. Παρόλα αυτά, υπάρχει συνεχής ενημέρωση μέσα από δίκτυα οργανωτών και αλληλέγγυων, αναφορές από τα μίντια και επικοινωνία με κρατούμενους.

Μία από τις πρώτες φυλακές, που συμμετέχει στην απεργία ήταν η Holman State Prison στο Atmore της  Alabama. Στην Αλαμπάμα έχει προηγηθεί έντονη οργανωτική δραστηριότητα στις φυλακές τουλάχιστον από το 2014, όταν  μορφοποιήθηκε το Free Alabama Movement (FAM). Ανακοίνωση του  FAM κατά την έναρξη της απεργίας αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Σήμερα 9 Σεπτέμβρη του ’16 στις 12:00 τα μεσάνυχτα το Free Alabama Movement ξεκίνησε την παναμερικάνικη απεργία στις φυλακές με αποχή από τη δουλειά, μποϋκοτάζ και διεθνείς διαμαρτυρίες από τις φυλακές Holman στο Atmore της Alabama, σε αλληλεγγύη με τις επιβεβαιωμένες απεργίες που ξεκινούν στην Φλόριντα, Νότια Καρολίνα και στο Τέξας […] Το F.A.M. έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι η απάντηση στον μαζικό εγκλεισμό και την δουλεία στις φυλακές πρέπει να δοθεί από τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι έγκλειστα και που συμβάλουν στη δουλεία και στην ίδια τους την καταπίεση παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες και καταναλώνοντας προϊόντα, τα οποία δημιουργούν υπέρογκα κέρδη και συντηρούν την σκλαβιά στις φυλακές.”

Οι κρατούμενοι στις φυλακές  Holman μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι στις 9 Σεπτέμβρη “…όλοι οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να παραστούν στις εργασίες τους…οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές.” Μέχρι και την ώρα που δημοσιεύονται αυτά τα νέα δεν έχει αλλάξει κάτι.

Αμέσως πριν την εκκίνηση της απεργίας, οι κρατούμενοι στο  Holmes Correctional Institution στην Florida ξεκίνησαν εξέγερση, που ανάγκασε την διοίκηση να κλειδώσει την φυλακή. Πάνω από 400 κρατούμενοι συμμετείχαν και η διοίκηση συνδέει το γεγονός με την απεργία.

Κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της Αλαμπάμα, σε τουλάχιστον δύο ακόμη φυλακές της Φλόριντα, στις γυναικείες φυλακές Fluvanna της Βιρτζίνια και στην Βόρεια και Νότια Καρολίνα, συμμετείχαν όλοι σε κάποια μορφή αντίστασης. Στην πολιτεία της Φλόριντα σημειώθηκαν επεισόδια στις φυλακές Gulf, Mayo και σε άλλες της πολιτείας.

Οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ν. Καρολίνα δημοσιοποιούν τα αιτήματά τους, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την κατάργηση της απλήρωτης εργασίας με την θέσπιση του βασικού μισθού, καθώς και την καλύτερη μεταχείριση ψυχικά ασθενών, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων αποκατάστασης κ.α. Οι περισσότεροι κρατούμενοι στις φυλακές της πολιτείας Τζόρτζια δεν δουλεύουν τις Παρασκευές, αλλά αναφορές από μέσα δείχνουν, ότι σκοπεύουν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση από την επόμενη εργάσιμη (Δευτέρα 12/9).

Το ΙWOC-IWW  σε απευθείας επικοινωνία με κρατούμενους μεταφέρει τα εξής:
“Πολλοί κρατούμενοι από Ν. Καρολίνα μας λένε ότι δεν πήγαν στις δουλειές, αλλά όπως και στις περισσότερες φυλακές υπερισχύει ο φόβος …. Δεν έχει αναφερθεί κανένα κλείσιμο φυλακής στην πολιτεία, μόνο οι συνηθισμένες απομονώσεις των “ηγετών” ή το “κλείσιμο στα κελιά μέχρι νεοτέρας”. Επίσης, αναφέρεται, ότι σε φυλακή σε νότια πολιτεία, ο διευθυντής απειλεί όσους κρατούμενους δεν παρουσιαστούν στις δουλειές τους με κατηγορίες  για υποκίνηση εξέγερσης. Από φυλακή στην Ν. Καρολίνα κρατούμενος μεταφέρει, ότι   όσοι θεωρούνται οργανωτές κλειδώνονται στα κελιά τους καθώς και ότι έχουν γίνει μεταγωγές.

Πάνω από 400 κρατούμενοι στο Kinross Correctional Facility του Michigan έκαναν πορεία στο προαύλιο και προκάλεσαν ζημιές στη φυλακή. Αναφορές λένε, πως  κάποιοι θάλαμοι κάηκαν ολοσχερώς. Η πορεία πραγματοποιήθηκε την μέρα της 45ης επετείου από την εξέγερση στις φυλακές Άττικα της Νέας Υόρκης. Η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα την μεταγωγή 150 κρατουμένων σε άλλες φυλακές.

Κλείδωμα της φυλακής αναφέρθηκε και στο  Clallam Bay Correctional Center στην πολιτεία της Washington μετά από κινητοποίηση εκεί. Στη Νέα Υόρκη, στις φυλακές  MDC Brooklyn η διοίκηση απορρίπτει τα τηλεφωνήματα από αλληλέγγυους που θέλουν να δώσουν την στήριξή τους.

Πολλές γυναίκες κρατούμενες συμμετέχουν: στις Κεντρικές Γυναικείες Φυλακές της Καλιφόρνια, σε φυλακή στην πολιτεία της Νεμπράσκα, στο  Lincoln (Nebraska) Correctional Center, σε φυλακή στη πολιτεία του Κάνσας και στην  Merced Jail της California. Οι κρατούμενες αρνούνται είτε να δουλέψουν είτε έχουν ξεκινήσει απεργίες πείνας είτε έχουν ξεκινήσει εξεγέρσεις.

Πολλοί κρατούμενοι στο 6ο στρατόπεδο στις φυλακές του Γκουαντάναμο συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι φυλακές Φράνκλιν έχουν κλειδωθεί. Δεν δέχονται τηλεφωνήματα. Στην Φλόριντα επίσης κλειδωμένες είναι οι φυλακές Gulf CI και Holmes CI, ενώ οι φυλακές Apalachee East & West και Tomoka CI βρίσκονται σε κατάσταση  επιφυλακής. Στην Minnesota η φυλακή St. Cloud και στην Indiana το Miami Correctional Facility Unit P. είναι κλειδωμένες. Στις γυναικείες φυλακές Merced County Jail, όπου οι κρατούμενες συνεχίζουν την απεργία πείνας, έχουν κλειδωθεί στα κελιά τους ενώ οι φύλακες όχι μόνο έχουν εντολή να πυροβολήσουν, αλλά απείλησαν ότι θα αμολήσουν τα σκυλιά πάνω στις κρατούμενες.

Τέλος, υπάρχει μία αναφορά για έναν κρατούμενο, ο οποίος έχει υποστεί βασανιστήρια, βρίσκεται σε απομόνωση και η διοίκηση δεν δίνει πληροφορίες στην οικογένειά του σχετικά με την υγεία του. Πρόκειται για τον James “Dhati Khalid” Plesant, ο οποίος μετήχθη από τις φυλακές St Clair στην απομόνωση του Donaldson Correctional Facility.

Οι κρατούμενοι απεργοί έχουν εκφράσει μια ευρεία γκάμα αιτημάτων και στόχων, κάποιοι βραχυπρόθεσμοι, κάποιοι μακροπρόθεσμοι. Αυτό όμως, που  συνδέει όλες τις κινητοποιήσεις είναι ο αγώνας για το τέλος της σκλαβιάς στις φυλακές. Αυτές οι απεργίες είναι το αποτέλεσμα πολύχρονου σχεδιασμού και οργάνωσης από κρατούμενους και αλληλέγγυους και έρχονται ως συνέχεια πολλών μικρότερων απεργιών και εξεγέρσεων που έχουν ταρακουνήσει το σύστημα τα τελευταία 6 χρόνια.

Η κινητοποίηση στηρίζεται από μια ευρεία συμμαχία διαφόρων οργανώσεων, όπως το Free Alabama Movement, το Formerly Incarcerated, Convicted People, and Families Movement, την Incarcerated Workers Organizing Committee (IWOC), κομμάτι του  Industrial Workers of the World, το The Ordinary People Society, διάφορες τοπικές ομάδες του Anarchist Black Cross Federation , το National Lawyers Guild, το t’s Going Down, και πολλές άλλες ομάδες και άτομα.

Δράσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται όλες τις τελευταίες μέρες τόσο σε πόλεις στις Η.Π.Α. όσο και διεθνώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πορεία στο Πόρτλαντ, όπου διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα τα McDonalds και τα γραφεία της εταιρείας AT&T. Αυτές οι δύο εταιρείες εκμεταλλεύονται την απλήρωτη εργασία των κρατουμένων. Στη συνέχεια η πορεία συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστικό κέντρο, στο οποίο κρατούνται κάποιοι εκατοντάδες υπόδικοι και φώναξε συνθήματα. Η πορεία δέχτηκε επίθεση από τους μπάτσους και έγιναν συλλήψεις. Στο Όκλαντ πορεία στο κέντρο της πόλης στοχοποίησε εταιρείες όπως το AT&T, το UPS και την Bank of America, γράφοντας συνθήματα και σπάζοντας τζάμια. Οι μπάτσοι απάντησαν με αρπαγές και συλλήψεις διαδηλωτών. Στο Τούσον της Αριζόνας έγινε πορεία 70 αναρχικών ,όπου μοιράστηκε το κάλεσμα της απεργίας.
Στην Ατλάντα η πορεία «επισκέφτηκε» πολλές εταιρείες και εμπορικά καταστήματα, τα οποία κερδοφορούν από την σκλαβιά στις φυλακές, όπως τα Wendy’s, τα McDonalds, το Aramark και τα Starbucks. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν βίαια με ξυλοδαρμούς και χημικά και έγιναν συλλήψεις. Τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σοβαρά κακουργήματα και βρίσκονται προφυλακισμένοι.
Πολλές άλλες δράσεις αλληλεγγύης έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

πηγές:

IWOC-IWW facebook
itsgoingdown.org
http://www.maskmagazine.com

 

Πανελλαδικό 2ημερο δράσεων αλληλεγγύης

 Παρασκευή 16/9 & Σάββατο 17/9

Η επόμενη  «Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στη σκλαβιά» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Πολυτεχνείο.

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ «ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ»

ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α

 

Συνέλευση αλληλεγγύης

στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στη σκλαβιά

 

About Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές 168 Articles
Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές sapk@espiv.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*