Παρέμβαση σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b7%cf%83-2016-018 %ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b7%cf%83-2016-013

Παρέμβαση σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης

 

Σήμερα, 19 Μαΐου, η «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές» πραγματοποίησε παρέμβαση στην ημερίδα με θέμα: «Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία – ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών», όπου συμμετείχαν «ειδικοί» από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που διοργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Η παρέμβαση περιελάβανε πανό, τρικάκια, κείμενα και συνθήματα μέσα στο προαύλιο της γενικής γραμματείας επικοινωνίας και ενημέρωσης (πρώην υπουργείο τύπου) όπου οι κεντρικοί ομιλητές ήταν : Ο Ν. Παρασκευόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης, η Β. Κατριβάνου, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα και ο Β. Καρύδης από τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συμμετείχαν λοιπόν επαγγελματίες «ευαίσθητοι» παράγοντες όπως ο Παρασκευόπουλος ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον 1ο «αντιτρομοκρατικό» του 2001- τώρα βεβαίως ως μέλος της κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», ή η Κατριβάνου που τα προηγούμενα χρόνια «κόπτονταν» τόσο πολύ για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Σήμερα βέβαια βλέπουν τα πράγματα κάτω από άλλο πρίσμα αφού πέτυχαν να αναδειχθούν στην εξουσία   εξαργυρώνοντας  τις όποιες «ευαισθησίες» που τάχα είχαν.

Έτσι, η συνεργασία με την υποτιθέμενη «ανεξάρτητη» αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, με το «ανθρωπιστικό» προσωπείο που πλασάρει, ουσιαστικά λειτουργεί ως δεκανίκι του εκάστοτε συστήματος και έρχεται να επικυρώσει και να ξεπλύνει τις καθεστωτικές πολιτικές.

Η παρέμβαση αυτή ήταν στα πλαίσια της καμπάνιας ενάντια στους τρομονόμους καθώς και μια πρώτη αντίδραση στις διωκτικές μεθοδεύσεις που συντελούνται το τελευταίο διάστημα στα ειδικά δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι βρίσκονται στην καρδιά της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους και συνοδεύουν πάντα τις προσπάθειες ευρύτερων αλλαγών που απαιτούν «κρατική πυγμή». Από το 2001 έως σήμερα επεκτείνονται διαρκώς σε μια εμφανή προσπάθεια να χτυπηθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του καθεστώτος, που συνιστούν απειλή για την εμπέδωση του «νόμου και της τάξης», συνθήκη ακόμα πιο αναγκαία σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι «τρομονόμοι» στοχεύουν κύρια τις ένοπλες οργανώσεις. Συγχρόνως, στο στόχαστρό τους βρίσκεται η έμπρακτη αλληλεγγύη σε μια προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης των ένοπλων συντρόφων από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται και στέλνοντας ένα γενικότερο μήνυμα εκφοβισμού, ειδικά σε όσους αγωνιστές δρουν ή θέλουν να δράσουν σε ανατρεπτική κατεύθυνση. Τέλος, η αντιτρομοκρατική  νομοθεσία παρέχει το πλαίσιο για την αναβάθμιση της ποινικής καταστολής απέναντι σε ένα σύνολο πολιτικών δραστηριοτήτων τέτοιων που δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια της αστικής νομιμότητας.

Ως προς τις δικαστικές μεθοδεύσεις που αναφέραμε πιο πάνω είναι αποτέλεσμα και της ύπαρξης της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας. Το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον σε δύο υποθέσεις που αφορούν ένοπλες οργανώσεις, (2η δίκη Επαναστατικού Αγώνα και δίκη για το σχέδιο απόπειρας απόδρασης των μελών της ΣΠΦ), η έδρα με αφορμή τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων έχει επιχειρήσει από τη μια πιέζοντας τους ίδιους τους συνηγόρους να σπάσουν την απεργία και από την άλλη, όπου αυτό δεν περνάει, τους καταργούν και διορίζουν άλλους φτάνοντας στο σημείο να προχωρούν σε συνεδριάσεις με την απουσία συνηγόρων ακόμα και των ίδιων των κατηγορούμενων.

Πρόσφατο περιστατικό στη συνεδρίαση της δίκης για το σχέδιο απόπειρας απόδρασης της ΣΠΦ (17/5) η πρόεδρος Α. Υφαντή προσπάθησε να ξεκινήσει τη δίκη χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης και με απόντες αρκετούς από τους κατηγορούμενους. Μετά την αντίδραση των παρόντων κατηγορουμένων σε αυτή τη μεθόδευση εξαπέλυσε σειρά ύβρεων και απειλών, π.χ. «περιμένετε να δείτε τι θα πάθετε» προαναγγέλλοντας τόσο την καταδικαστική απόφαση όπως και το ύψος των ποινών, κάτι που έχουμε ξαναείδαμε στη 2η δίκης του Επαναστατικού Αγώνα από την εισαγγελέα της έδρας όπου στο μέσο της διαδικασίας απευθυνόμενη ειρωνικά στον Ν. Μαζιώτη του ανέφερε χαρακτηριστικά «κάτσε να δεις τι προαγωγή θα πάρεις εσύ στο τέλος», εννοώντας την ποινή των ισοβίων που επιβλήθηκε στον σύντροφο. Ισόβια που επιβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για έκρηξη βόμβας σε τράπεζα με προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Το κίνημα αλληλεγγύης και το σύνολο του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου καλείται να απαντήσει με όλα τα μέσα ώστε να αποτελέσει ανάχωμα τόσο στις προαναφερθείσες μεθοδεύσεις όσο και στη γενικότερη προσπάθεια του κράτους να αποπολιτικοποιήσει και να απονοηματοδοτήσει τον αγώνα των συντρόφων μας.

Μια πρώτη απάντηση είναι η μαζική παρουσία του αλληλέγγυου κόσμου στην επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη 24 Μαΐου, στις 9:00, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

 

ΑΜΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ «ΤΡΟΜΟΝΌΜΩΝ»

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους

τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές

About Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές 168 Articles
Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές sapk@espiv.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*