ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1η: Εφετείο: Η κατασταλτική επίθεση τους κράτους. Η υπόθεση ΣΠΦ & η δικαστική γιγάντωση. Ειδικά δικαστήρια & ειδικές συνθήκες κράτησης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1η: Εφετείο: Η κατασταλτική επίθεση τους κράτους. Η υπόθεση ΣΠΦ & η δικαστική γιγάντωση. Ειδικά δικαστήρια & ειδικές συνθήκες κράτησης

Η υπόθεση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, οι δικαστικές, νομικές και κατασταλτικές κινήσεις του κράτους γύρω από την ομώνυμη αναρχική οργάνωση, εκτείνεται σε μια περίοδο 7 χρόνων και επί της ουσίας είναι εν εξελίξει ακόμα, καθώς τον φλεβάρη ξεκίνησε ένα ακόμα μεγάλο δικαστήριο της υπόθεσης(υπόθεση Γοργοπόταμος). Μια υπόθεση που πέρα από την χρονική της έκταση, περιλαμβάνει πλήθος περιστατικών, δράσεων, κινήσεων και από τα δύο στρατόπεδα, με σημαντικό αριθμό εμπλεκόμενων ανθρώπων, που είτε συμμετείχαν στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, είτε είναι δραστήριοι αναρχικοί αγωνιστές, είτε διατηρούσαν φιλικές, κοινωνικές, συγγενικές σχέσεις με άλλους διωκόμενους, είτε βρέθηκαν στη δίνη μιας βιομηχανίας παραγωγής ενόχων.

Το αναλυτικό ιστορικό της υπόθεσης μέχρι τώρα, ίσως θα κούραζε στο πλαίσιο μιας τέτοιας εκδήλωσης, και για αυτό το λόγο αφενός θα προσπαθήσουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και να εστιάσουμε στις πολιτικές αιχμές που προκύπτουν από ένα τέτοιο μεγα – εφετείο παρά στις ημερομηνίες που ο κάθε σύντροφος συνεληφθη.

“Το ότι έχουμε αιχμαλώτους σημαίνει ότι έχουμε πόλεμο. Το ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς, σημαίνει ότι δεν νικηθήκαμε ακόμα”.

Καταπιανόμαστε για άλλη μια φορά με αυτή την υπόθεση γιατί το φαινομενικά απλό αυτό ερώτημα, έχεις ως στόχο να αναπτυχθούν κάποιοι συλλογισμοί πάνω στην συγκεκριμένη υπόθεση, τα νοήματα, τις προεκτάσεις, τα διακυβεύματα.

Η κατασταλτική κίνηση της κρατικής μηχανής έχει ως αφετηρία τις αρχικές συλλήψεις και την ταυτόχρονη έκδοση ενταλμάτων για άλλα 6 άτομα, με βάση αποτυπώματα στο σπίτι μέλους της οργάνωσης στο Χαλάνδρι το Σεπτέμβρη του 2009. Έκτοτε η επιχείρηση της πολυπόθητης εξάρθρωσης της οργάνωσης, προχωράει με συνεχείς προσαγωγές, συλλήψεις, διώξεις, θεαματικούς διασυρμούς συντροφισσών, συντρόφων, αγωνιστών και αγωνιστριών, όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί όχι απλά δεν είχαν σχέση και συμμετοχή στην οργάνωση, αλλά τα υποτιθέμενα στοιχεία των μπάτσων δεν ήταν αρκετά ούτε να παραπεμφθούν σε δίκη. Ακόμα ένα βήμα παραπέρα βλέπουμε τον διασυρμό και την φυλακιση συγγενών μελών της σπφ ως μελη της οργάνωσης.

Αρχικά λοιπόν, παρατηρούμε ότι βασικό συστατικό της συγκεκριμένης εκστρατείας του καθεστώτος είναι η εξάρθρωση της οργάνωσης, η αιχμαλωσία δραστήριων αγωνιστών μέσω της προφυλάκισης και της φυλάκισης, αλλά και η δικαστική/διωκτική ομηρία άλλων τόσων. Οι αρχές του ελληνικού κράτους έχοντας με επίκεντρο το Χαλάνδρι, επιχειρούν να αυξήσουν σταδιακά τη διάμετρο ενός κύκλου υπόπτων/ενόχων μέσα στο αντιεξουσιαστικό κίνημα.

Η υπεράσπιση των συντρόφων που είτε βρέθηκαν αιχμάλωτοι για τις πράξεις και το λόγο τους, όπως οι σύντροφοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, είτε των συντρόφων που βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας κρατικής κατασταλτικής επιχείρησης, αποτελεί προϋπόθεση της συνέχισης και της προώθησης μιας μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη μάχη ενάντια στην εξουσία, η συμπαράταξη με αυτούς και αυτές που εκείνη τη στιγμή διώκονται, διασύρονται ή φυλακίζονται, δεν έχει μόνο ως στόχο τον απεγκλωβισμό των ομήρων και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων συντρόφων. Είναι επιπλέον η λογική “να μην αφήνουμε κανέναν πίσω”, ενισχύοντας την ακεραιότητα του αγώνα. Αγωνιζόμενοι να επαναφέρουμε τους αιχμαλώτους στις δικές μας γραμμές, τροφοδοτούμε και οξύνουμε τον ίδιο τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς. Πρόκειται για μια σχέση ανάδρασης.

Εξάλλου, η αλληλέγγυα μαχητική στάση δίπλα σε συντρόφους που βρίσκονται έγκλειστοι ή διωκόμενοι, αποτελεί ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με το κράτος και τους μηχανισμούς του, μια ακόμα αφορμή και αιτία για προπάνδιση του λόγου ενάντια στους θεσμούς της δικαιοσύνης, της φυλακής, των μπάτσων, και φυσικά την εξάπλωση των δράσεων αλληλεγγύης.

Η υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, δεν εξαντλείται όμως στο κλασικό σχήμα καταστολής και αλληλεγγύης με διωκόμενους αναρχικούς, αν και ομολογουμένως το δεύτερο σκέλος αποτιμάται λειψό σε σχέση με την βαρύτητα της υπόθεσης. Η επιχείρηση δεν συνίσταται απλώς στη σύλληψη μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, στη δίωξη άλλων αγωνιστών, και τελικά στην απενεργοποίηση μόνο των εμπλεκομένων ατόμων. Η υπόθεση αυτή, όπως εξαρχής χειρίζεται από τα επιτελεία των μπάτσων και των δικαστικών, των πειθήνιων εκτελεστών της εξουσίας, αποτελεί τον δοκιμαστικό σωλήνα για τους κατασταλτικούς πειραματισμούς τους καθεστώτος.

Στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων, το καθεστώς επιδόθηκε σε μια σειρά “καινοτομιών” σε δικονομικό, κατασταλτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Ανάμεσα σε άλλα, έχουμε την εδραίωση δημοσίευσης φωτογραφιών των συλληφθέντων ή των καταζητούμενων και παράκληση στους δωσίλογους να συνδράμουν με πληροφορίες το έργο των μπάτσων, αδικήματα που ανασύρονται σε ύστερο χρόνο και κατηγορίες που φυλάγονται για να αποδοθούν σε δόσεις ούτως ώστε να παρατείνεται ο χρόνος προφυλάκισης, μάρτυρες κατηγορίες μπάτσοι της αντιτρομοκρατικής να εξαφανίζονται, πειστήρια όπως το περίφημο κηροπήγιο με το οποίο προσπάθησαν να κατηγορήσουν την Αντιγόνη Χ. να μην εμφανίζονται στη δικογραφία, οι κοινωνικές σχέσεις με κατηγορούμενους να αποτελούν βάση για νέες διώξεις, η ενοποίηση υποθέσεων και συλλήψεων χωρίς υπαρκτά συνεκτικά στοιχεία, η αλματώδης αύξηση των παρακολουθήσεων φυσικών προσώπων και τηλεπικοινωνιών, μη καταγραφή των πρακτικών στη δίκη, παρακράτηση των ταυτοτήτων στους παριστάμενους στο δικαστήριο (και άλλα και άλλα).

Με τους πειραματισμούς αυτούς, το καθεστώς πρώτα από όλα ζυγίζει τα όρια και τα αντανακλαστικά των ίδιων των διωκόμενων, των αλληλέγγυων συντρόφων, του ευρύτερου ανταγωνιστικού αντιεξουσιαστικού κινήματος και ευρύτερων κοινωνικών κομματιών. Πειράματα που αποδείχτηκαν επιτυχή για την υπόθεση της Συνωμοσίας, όταν αποδειχτήκαμε ανεπαρκείς στο να κατασκευάσουμε τα κατάλληλα αναχώματα, τελικά παγιώνονται και αποκρυσταλλώνονται σε μια διαρκώς αναβαθμιζόμενη πολιτική και τακτική καταστολής, επιτήρησης και γενικότερα άμβλυνσης των αιχμών του πολέμου ενάντια στην εξουσία.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι οι πειραματισμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο τη Συνωμοσία και τους διωκόμενους, όπως έχει αποδειχτεί στο πέρασμα του χρόνου. Οι πειραματισμοί δεν αφορούν την εξουδετέρωση μια αναρχικής οργάνωσης αντάρτικου πόλης. Οι πειραματισμοί αυτοί προεικονίζουν μια κατάσταση διαρκούς έκτακτης ανάγκης, όπου ο κατασταλτικός μηχανισμός αναδεικνύεται σε ακόμα σημαντικότερο πυλώνα διατήρησης της κοινωνική ειρήνης, όταν αυτή φαίνεται να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Άλλωστε η υπόθεση της Συνωμοσίας, είναι σφάλμα να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από το ιστορικό πλαίσιο της, αυτό της οικονομικής ύφεσης, της κρίσης συναίνεσης, των μικρών και μεγαλύτερων ρωγμών στη καθημερινότητα, των αναταραχών, και της εντελώς αναμενόμενης περαιτέρω θωράκισης του καθεστώτος. Και υπό αυτό το πρίσμα, οι νέες τακτικές που εδραιώνονται από το κράτος, είναι απειλή για τον καθένα που θα αποπειραθεί να αντισταθεί και να επιτεθεί στην βαρβαρότητα των καιρών μας.

Όπως έχει περιγραφεί ήδη παραπάνω, το καθεστώς επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρο τις συλλήψεις μελών της Συνωμοσίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας κινήσεις με πολλαπλές στοχεύσεις. Ένα σημείο που τείνει να μην αναφέρεται συχνά αλλά είναι εξίσου σημαντικό, όσον αφορά τις επιδιώξεις των κρατικών μηχανισμών, είναι η συκοφάντηση και αναχαίτιση της άμεσης δράσης.

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, έδρασε σε μια χρονική περίοδο και κοινωνική συγκυρία, όπου στον ελλαδικό χώρο υπήρξε ένταση των κινήσεων άμεσης δράσης, επιθετικών αιφνίδιων ενεργειών ενάντια σε κρατικούς / καπιταλιστικούς στόχους, ενώ ο λόγος που τις συνόδευε βημάτιζε παράλληλα με τα κοινωνικά τεκταινόμενα, σε μια πανδαισία αντίληψεων και τάσεων του αντιεξουσιαστικού κινήματος. Με τα λόγια αυτά δεν υπερθεματίζουμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο μέσο αγώνα, που άλλωστε δεν ήταν αυτό που μονοπωλούσε τις επιλογές και τα γεγονότα μάχης ενάντια στην εξουσία. Αντίθετα η πρακτική της άμεσης δράσης, της αντίληψης δηλαδή για την εδώ και τώρα σύγκρουση με το υπάρχον, διανθίστηκε με πλήθος άλλων μέσω και επιλογών, όπως οι μαχητικές πορείες, οι καταλήψεις, η έντονη αναρχική παρουσία σε σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής.

Το καθεστώς λοιπόν, διαβλέποντας την επικινδυνότητα μιας εντεινόμενης όξυνσης των εξεγερσιακών πρακτικών, στοχεύει ανάμεσα σε όλα τα άλλα και στην αναχαίτιση της ενοποίησης λόγου και πράξης. Επιθυμεί την απενεργοποίηση όχι όσων στενά ταυτίζονται με τις πρακτικές και τον λόγο της Συνωμοσίας αλλά με οποιαδήποτε απειλητική έμπρακτη κίνηση. Χωρίς να αγνοούνται όλοι οι άλλοι παράγοντες, η υπόθεση της Συνωμοσίας, συνέβαλλε στην μερική απενεργοποίηση και αναχαίτιση τέτοιων πρακτικών, οπισθοδρομώντας γενικά τις κινηματικές ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Η εξουσία, πατώντας πάνω στην υπόθεση της Συνωμοσίας, προσπάθησε να φωλιάσει τον φόβο, τον δισταγμό, την αμφιβολία στα μυαλά των αγωνιζομένων, ισχυροποιώντας τα όρια του νόμου όχι μόνο για το αντιεξουσιαστικό κίνημα αλλά για κάθε κοινωνικό κομμάτι που φλέρταρε με την αντίσταση και την υπέρβαση των κατεστημένων ορίων. Δυστυχώς πρέπει ακόμα να παρατηρήσουμε ότι εγέρθηκαν ζητήματα μέσων αγώνα και αντιλήψεων, την χειρότερη χρονική στιγμή, την στιγμή που ήταν θερμή η αντιπαράθεση των διωκόμενων και συλληφθέντων με τους κρατικούς μηχανισμούς, την στιγμή ακριβώς που κρίνεται αυτονόητη η αλληλέγγυα στάση στους μαχητές της ελευθερίας. Καμιά αντίληψη ή μέσο αγώνα δεν καθαγιάζεται ούτε θεωρείται υπεράνω κριτικής, όμως η κριτική οφείλει να είναι διαλεκτική και με γνώμονα την γενικότερη αντιεξουσιαστική ανατρεπτική διάθεση, και όχι δικαιολογία στάσης αναμονής, αδιαφορίας και αδράνειας.

7 χόνια μετά λοιπόν και στις 20 Απρίλη 22 αναρχικοί σύντροφοι θα βρεθούν στα έδρανα του δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας πέρα από τις κατηγορίες για τις «πράξεις» τις οποίες συνελήφθησαν και την ένταξη στην οργάνωση Συνωμοσία. Σε μία ακόμα δικαστική καινοτομία πέρα από τους συντρόφους που πρωτόδικα έχουν δικαστεί ως μέλη της οργάνωνσης και τα ίδια τα μέλη σε αυτό το εφετείο θα βρεθούν και οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του βελβεντού (ρωμανός, μιχαηλίδης, πολίτης μπουρζούκος, ντάλιος, χαρίσης). Οι 6 αυτοί συντροφοι δικάστηκαν για την συμμετοχή τους στη διπλή ληστεία στον βελβεντό κοζάνης αλλά πρωτόδικα απαλλάχθηκαν πλήρως από κάθε συμμετοχή στη συνωμοσία πυρήνων της φωτίας και δεν εμπίπτουν καν στον 187α, τον περίφημο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Αλλά η σημασία της ασυνομικής – δικαστικής καινοτομίας δεν γίνεται με μία απλή συνένωση υποθέσεων φαινομενικά και πρακτικά άσχετων μεταξύ τους. Αν σκεφτούμε τις δικογραφίες που εμπεριέχονται εύκολα καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και κυρίως γιατί.

Στις 20 απρίλη λοιπόν δικάζονται όλα τα πρωτοδικα δικαστηρια που έχουν γίνει για την υπόθεση του χαλανδρίου τα οποία είναι από μόνα τους τρια. Δικάζονται οι συλλήψεις του δεκέμβρη 2010 στη ν σμύρνη, η υπόθεση των δεμάτων βομβών, οι συλλήψεις των 5 μελών της σπφ τον μαρτη του 2011 στο βόλο, η συμπλοκή στη πεύκη και οι συλλήψεις για τη ληστεία στον βελβεντό κοζάνης.

Τι συμβαίνει;

Ξεκινάει ένα δικαστήριο με χρονικό ορίζοντα να βγάλει απόφαση μια πενταετία πάνω κάτω..γιατί αν δούμε την κάθε υπόθεση που αρχικά δικάστηκε χωριστά τα πρωτόδικα αυτά τελείωσαν ένα χρόνο πριν. Όμως δικάζονταν 2-3 φορες την εβδομάδα και με ξεχωριστές έδρες.

Γιατί;

Στην ουσία λοιπόν αυτό που συμβαίνει είναι στην πράξη το δικαστικό σύστημα για πληθώρα συντρόφων αλλά κυρίως για την υπόθεση βελβεντού που οι ποινές τους χωρίς τον 187α ήταν μικρότερες από τους υπόλοιπους συντρόφους ακυρώνει την διαδικασία του εφετείου και αν οι υποθέσεις δικαστούν με χρονική σειρά θα δούμε να παίρνει σαρκα και οστα ο σχεδιασμός των δικαστικών αρχών και οι σύντροφοι να έχουν εκτίσει την πρωτόδικη ποινή τους πριν δικαστεί σε δύτερο βαθμό η υπόθεση.

Ακόμα, να αναφέρουμε ότι υποθετικά οι σύντροφοι της σπφ εκτίοντας το 1/5 της ποινής τους δλδ τα 5 χρόνια (στην περίπτωση του χ χατζημιχελάκη είμαστε ήδη στα 6,5) θα μπορούσαν να αιτηθούν για άδεια. Όμως βρισκόμενοι οι σύντροφοι στον κορυδαλλό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν γιατί οι άδειες δίνονται από΄την φυλακή στην οποία ο κάθε κρατούμενος είναι «χρεωμένος». Στην περίπτωση τους από τρίκαλα, θήβα, γραβενά, νιγρήτα, ηράκλειο κρήτης. Συνεπώς για τα επόμενα 4-5 χρόνια δεν μπορούν καν να κάνουν αιτήσεις χορήγησης αδειών.

Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές

Συνεχής αποδόμηση

About Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές 168 Articles
Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές sapk@espiv.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*