ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗ

(προσδιορίστηκε το συμβούλιο εφετών που θα κρίνει την παράταση ή μη της προφυλάκισης της Εύης Στατήρη στις 3 Σεπτεμβρίου)

 

Στις 2 Μαρτίου η Εύη Στατήρη μαζί με την Αθηνά Τσάκαλου προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση, εν μέσω διαπόμπευσης από τα ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του σχεδίου απόδρασης της ΣΠΦ. Ταυτόχρονα με την προφυλάκιση της μητέρας του Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου καθώς και της συντρόφισσας του δεύτερου, η ΣΠΦ και η Αγγελική Σπυροπούλου ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή τους. Μετά από 31 μέρες απεργίας πείνας και με κάποιους απεργούς στα όρια του θανάτου φάνηκε να υποχωρεί η νέα αριστερή διαχείριση και να ικανοποιεί τα αιτήματά τους περνώντας σχετική τροπολογία. Επί της ουσίας φρόντισε η ίδια η τροπολογία να τεθεί πρακτικά ανενεργή με την προσθήκη της μαγικής λέξης «δύναται» λύνοντας έτσι τα χέρια της αντιτρομοκρατικής και δικαστικής εξουσίας να πράττουν κατά το δοκούν. Γι αυτό και η Αθηνά Τσάκαλου παραμένει εξόριστη στη Σαλαμίνα χωρίς την αναγκαία νοσοκομειακή περίθαλψη και χωρίς τη δυνατότητα να επισκεφθεί τα παιδιά της λόγω των περιοριστικών όρων που της έχουν επιβληθεί ενώ η Εύη παραμένει προφυλακισμένη μετά από πέντε αιτήσεις που προσκρούουν στην άρνηση του ειδικού εφέτη ανακριτή Νικόπουλου καθώς και στα δικαστικά συμβούλια των Πόγκα και Μπαζάκη. Ο Νικόπουλος, η Πόγκα, η Μπαζάκη αλλά και μια σειρά «υπηρέτες» της δικαιοσύνης αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επίθεσης του κράτους, μέσω της δικαστικής εξουσίας στις ένοπλες οργανώσεις και ειδικά  στα μέλη τους που βρίσκονται αιχμάλωτοι αυτού του πολέμου. Η ομηρία της Αθηνάς Τσάκαλου αλλά και της Εύης Στατήρη ένα στόχο έχουν, να υποχρεώσουν τα μέλη της ΣΠΦ να σκύψουν το κεφάλι, να μην επιχειρήσουν να βαδίσουν στους δρόμους της ελευθερίας, να συμβιβαστούν στον εγκλεισμό, να γίνουν «πειθαρχημένοι» κρατούμενοι, να αποτελέσουν το παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε όποιον αγωνιστεί ή παραβεί τα όρια της αστικής νομιμότητας και παραμείνει ασυμβίβαστος. Συγχρόνως είναι σαφές μήνυμα στους αλληλέγγυους, ειδικά σε όσους επιλέγουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους και διωκόμενους αγωνιστές, ότι η πόρτα της φυλακής εύκολα μπορεί να ανοίξει και για αυτούς.

Το συμβούλιο εφετών για την παράταση ή μη της προφυλάκισης της Εύης Στατήρη ορίστηκε με διαδικασίες express για την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη, μέσα σε μια πολιτική συγκυρία που την χαρακτηρίζει η ψήφιση  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου μνημόνιου που ολοκληρώνει την πολιτική κοινωνικής γενοκτονίας που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενός μνημόνιου που συνοδεύεται από την όξυνση της καταστολής που αποτελεί μονόδρομο για την επιβολή του. Η ένταξη οριστικά και αμετάκλητα του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές δυνάμεις είχε ως επακόλουθο την πρόωρη προκήρυξη εκλογών. Εκλογές που στόχο έχουν να αποσπάσουν εκβιαστικά μια νέα εντολή ανάθεσης στο μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση της χώρας.

Το συμβούλιο εφετών για την παράταση ή μη της προφυλάκισης της Εύης Στατήρη θα συνεδριάσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με υπηρεσιακή κυβέρνηση που επικεφαλής θα είναι η νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και υπουργός δικαιοσύνης ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος έχει θητεύσει και ως εισαγγελέας για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Επιτέλους, σε αυτή την υπηρεσιακή κυβέρνηση το «πινγκ πονγκ» ευθυνών ανάμεσα στη δικαστική εξουσία και την κυβέρνηση για το ποιος έχει την ευθύνη για την μη ικανοποίηση ουσιαστικά των αιτημάτων που έγιναν «δεκτά» μετά την πολυήμερη απεργία πείνας  των πολιτικών κρατουμένων δεν θα έχει κανένα πρόσχημα για να συνεχιστεί.

Καλούμε για την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου πανελλαδική ημέρα δράσης για την υπόθεση της Εύης Στατήρη.

Συγκέντρωση Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις 9:00 πμ στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως όπου θα συνεδριάσει το συμβούλιο εφετών εφετών.

 

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗ ΣΤΑΤΗΡΗ

 

 

Συνέλευση αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους,

τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές

About Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές 168 Articles
Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές sapk@espiv.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*