ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 

Στις 29 Γενάρη ολοκληρώθηκε η δίκη των τούρκων-κούρδων αγωνιστών στη Μυτιλήνη.
Οι διώξεις των αγωνιστών έχουν ως αφετηρία τις 04/10/11, όταν σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε διαμέρισμα στη Τριανδρία Το ελληνικό κράτος τότε, σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές συμφωνίες με την Τουρκία ξεκίνησε ένα πογκρόμ εναντίων των Τούρκων-Κούρδων αγωνιστών. Στα πλαίσια της αναδιάταξης των πολιτικών σχέσεων και ειδικά μετά το χτύπημα του DHKPC (Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου)στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2013, οι πιέσεις των τούρκικων και αμερικάνικων αρχών προς την ελληνική κυβέρνηση εντάθηκαν. Στις 31 Μαΐου 2013 απαγάγεται από ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες ο αγωνιστής Μπουλούτ Γιαλιά, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης τον οποίο παρέδωσαν στο τουρκικό κράτος.

Στις 30 Ιουλίου 2013 στα ανοιχτά της Λέσβου συλλαμβάνονται 2 Τούρκοι αγωνιστές, μέσα σε βάρκα την ώρα που μετέφεραν οπλισμό. Το επόμενο διάστημα ακολουθούν εισβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα γραφεία του περιοδικού και της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προσάγονται και συλλαμβάνονται πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν τους οποίους οι κατασταλτικοί μηχανισμοί προσπαθούν να συνδέσουν με την ίδια υπόθεση.

Ένα χρόνο μετά στις 27 Ιουνίου 2014 πραγματοποιείται θεαματική επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια, κατά την οποία συλλαμβάνονται 3 ακόμη αγωνιστές/αγωνίστριες μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης με σταθερή παρουσία σε αγώνες και κινηματικές δράσεις στην Ελλάδα. Η κατηγορία με την οποία διώκονται είναι η συλλογή πληροφοριών και η οικονομική υποστήριξη της DHKP-C, εφαρμόζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά η παράγραφος 6 του αντιτρομοκρατικού νόμου 187Α, που στοχεύει στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και των συντροφικών σχέσεων, με κύριο σκοπό την πολιτική και σωματική εξόντωση όσων αντιστέκονται.

Σε ειδικό δικαστήριο που στήθηκε αποκλειστικά για αυτή την υπόθεση, 15 άνθρωποι παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Η γεωγραφική επιλογή της πόλης, λόγω της εγγύτητας με την Τουρκία, ήταν απόλυτα συνυφασμένη με το κλίμα τρομοκράτησης που στήθηκε εδώ και καιρό ενάντια στους αγωνιστές. Μια ολόκληρη πόλη βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας. Ειδικές συνθήκες αντιμετώπισαν και στον τρόπο διεξαγωγής της δίκης τους. Η ογκώδης δικογραφία τους δεν μεταφράζεται παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των δικηγόρων τους, για την κατανόηση του κατηγορητηρίου και την προετοιμασία της υπεράσπισής τους. Ενώ απορρίπτεται και το αίτημα τους για πραγματοποίηση της δίκης στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας.

Τελικά η δίκη ολοκληρώθηκε στις 29 Γενάρη με συνοπτικές διαδικασίες. Τα μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Φαντίκ Αντιγιαμαν και Χαρικά Κιζιλκάγια καταδικάστηκαν με τριετή φυλάκιση με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθερες. Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται κάποιος με βάση τον νόμο 187Α.Ο Ερκάν μέλος της επιτροπής, αν και δικάστηκε με βάση τον νόμο 187Α, αθωώθηκε.
Ο Μουσταφά Γιλμάζ, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο Ερντογάν Τσακίρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, αλλά επειδή εκκρεμεί απόφαση έκδοσης για τη Γαλλία, δεν θα αφεθεί ελεύθερος.
Οι δύο επαναστάτες από την Τουρκία και ο Σινάν Οκτάιγ Οζέν καταδικάστηκαν σε 7 χρόνια και 6 χρόνια κάθειρξης. Οι δύο ¨Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρόλες τις διώξεις, η Επιτροπή Αλληλεγγύης συνεχίζει τη δράση της με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οργανώνοντας κινήσεις αλληλεγγύης για την επερχόμενη δίκη που θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες για την «υπόθεση Γκύζη», όπου σε διαμέρισμα βρέθηκε οπλισμός. Γι΄αυτή την υπόθεση 4 άτομα διώκονται, και στο ένα έχει αποδοθεί η αρχηγία της ένοπλης πτέρυγας του DHKP-C. Μια υπόθεση στην οποία για άλλη μια φορά έχουν επιδοθεί με ζήλο, η EYΠ, η τουρκική MIT και η CIA, σε συνεργασία πάντοτε με τις ελληνικές αρχές.

Η αλληλεγγύη μας στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που με συνέπεια μάχονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και το φασιστικό κράτος της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητη.

 

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους

τους φυλακισμένους και τους διωκόμενους αγωνιστές.

About Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές 168 Articles
Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές sapk@espiv.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*